Print

Hot spot... double cool

Een ‘Local Equipment Room’ (LER) met speciale eisen luidde het verzoek van een grote fabrikant van compressoren. Aan Electromach de opdracht om een oplossing te vinden voor twee LER’s met HVAC (Heating Ventilation and Air Conditioners), geschikt voor installatie in een explosiegevaarlijke omgeving en compleet met een volledig redundant koelsysteem. Daarnaast moeten de HVAC units ten alle tijden werken wanneer de LER volledig in bedrijf is.

Onze opdrachtgever

De opdrachtgever is een toonaangevende leverancier van systemen voor energieopwekking, opererend in meer dan 200 landen. Zij bieden een breed spectrum van producten en oplossingen voor opwekking van energie, efficiënte productie van energie middels het gebruik van fossiele of hernieuwbare stoffen en het betrouwbaar transporteren van olie en gas. Tot hun productportfolio behoren gasturbines, stoomturbines, generatoren en compressoren. Het assortiment aan compressoren biedt langdurige efficiënte, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Hun compressoren voldoen aan de branchespecifieke eisen van de klant in het olie,- en gas segment, onshore gasproductie en gastransport via pijpleidingen alsmede in industriële toepassingen inclusief luchtscheiding.

HOUT Oil Fields

De twee LER’s zijn bestemd voor een project in het Midden-Oosten, genaamd HOUT Oil Fields. Het veld is gelegen in de neutrale zone tussen Saoedi-Arabië en Koeweit, ongeveer 26 mijl ten oosten van Al-Khafji op de Saoedische-Koeweitse grens. Dit project wordt geëxploiteerd door Al-Khafji Joint Operations Co., een bedrijf dat gezamenlijk eigendom is van Saudi Aramco en Koeweit Petroleum Corp.

Local Equipment Room

Beide Local Equipment Rooms zijn geschikt voor installatie in de explosiegevaarlijke omgeving ATEX Zone 2; Gasgroep IIB; Temperatuurklasse T3. Het systeem is gebouwd voor omgevingstemperaturen tussen 0°C en 50°C en is volledig redundant onder druk en geklimatiseerd.

Een volledig redundant HVAC systeem

Twee onafhankelijk van elkaar werkende HVAC units voorzien in deklimaatbeheersing en zorgen voor een continue overdruk van 50Pa op de LER. Daarnaast zorgt het HVAC systeem voor minimaal vijf luchtwisselingen per uur en een binnentemperatuur die ligt tussen 15 °C en 22°C. De units zijn eenvoudig te ontkoppelen van de LER middels demontabele uitschuifbare geleiders. Tijdens onderhoudswerkzaamheden van één unit is de resterende unit in bedrijf en kan de LER normaal blijven werken. Langdurige stilstand en/of overmatige slijtage wordt voorkomen door om de acht bedrijfsuren te wisselen van unit.  Elke unit is voorzien van een 100% back-up ventilator en dubbele compressoren die de units voorzien van 2x50% redundantie op HVAC-functie.

Purging en pressurizing

De Local Equipment Rooms zijn voorzien van een dubbele vloer die een veilige luchtstroom waarborgt. Hiervandaan wordt de aanvoer van geconditioneerde lucht verdeeld en evenredig over de gehele ruimte gespoeld. Daarnaast wordt de lucht verdeeld door:

 • Uitneembare vloerpanelen en strategisch geplaatste vloerroosters die zorgen voor een gelijkmatige luchtverdeling
 • Een luchtuitlaat op de bovenzijde

 • Een redundante luchtingang

 • Luchtafvoer (los meegeleverd)

 • Een actief ‘Internal mounted outlet station’. Deze verzekerd een correcte luchtstroom bij alle weeromstandigheden.

Ingebouwde toepassingen:

 • Exd e stroomverdeling en verlichting
 • Exd e i gecentraliseerde HVAC besturing
 • Exd e i warmte, rook en gas detectiesensoren. Deze zijn gekoppeld aan een zogenaamd F&G meldpaneel
 • Een blusgasinstallatie voorzien van het mens- en milieuvriendelijk blusgas NOVEC1230. Deze wordt geactiveerd wanneer warmte en/of rook wordt gedetecteerd. Ook kan deze worden geactiveerd via een manual callpoint.
 • Een toegeleverde turbine besturing met HMI-paneel

 • 24VDC UPS systeem

 • Non-Ex industriële systemen

Een uitdaging als deze sluit perfect aan op de kwaliteiten van Electromach. Een combinatie van fabricage en assemblage is onze kracht. Wij zijn in staat om nieuwe producten te ontwikkelen en indien nodig te certificeren, om ze uiteindelijk te implementeren in het project. Als systeemontwikkelaar is Electromach gespecialiseerd in het ontwerpen, engineering, fabricage, assemblage, testen, certificeren en inbedrijfstelling van elektrische distributie en controlesystemen voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.